Ουσιαστικά τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μια συμπυκνωμένη μορφή των φρέσκων φρούτων, από τα οποία έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο ποσοστό νερού είτε μέσω φυσικής ξήρανσης (ηλιακή ακτινοβολία) είτε με τη χρήση ειδικών αποξηραντήρων.
Τα αποξηραμένα φρούτα καταναλώνονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως με τους χουρμάδες να κατέχουν την πρώτη θέση στην κατανάλωση και τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα σύκα να ακολουθούν.
Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες καθώς περιέχουν 68-80γρ υδατανθράκων /100γρ φρούτων και φτωχά σε λίπος καθώς περιέχουν 0,3-1γρ λιπαρών/100γρ φρούτων.
Σάκχαρα στα αποξηραμένα φρούτα
Επιπροσθέτως, τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυσικών σακχάρων, σε ποσοστό 38-63%, με τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη να αποτελούν τα κύρια σάκχαρά τους. Η περιεκτικότητα των σακχάρων ποικίλει ανάλογα με τη μέθοδο αποξήρανσης, την ποικιλία και τον τόπο προέλευσης των φρούτων αυτών.
Αποξηραμένα φρούτα και φυτικές ίνες
Επίσης είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν από 3,7 – 9,8γρ φυτικών ινών/100γρ ποσότητα που συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών (25-38γρ ανάλογα με την ηλικία και το φύλο) και αντιστοιχεί σε 1 (180γρ) με 2 (360γρ) φλιτζάνια μαγειρεμένο σπανάκι.
Ειδικότερα μία μερίδα 40gr μας παρέχει περισσότερο από το 9% της Σ.Η.Π για φυτικές ίνες, με τα σύκα να αποτελούν την πιο πλούσια πηγή φυτικών ινών.
Μικροθρεπτικά συστατικά
Τέλος, τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν πηγή χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, και ασβεστίου. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός πώς στη μερίδα των 40γρ (μισό φλιτζάνι) τα αποξηραμένα φρούτα κατατάσσονται στις κορυφαίες πηγές καλίου.
Εδώ αρκεί να σκεφτούμε πως 40gr αποξηραμένης μπανάνας περιέχουν 496mg καλίου ενώ αντίστοιχη ποσότητα σε ωμή μπανάνα περιέχει 143mg καλίου.
via diaitologos.com