Οι ξηροί καρποί ωφελούν την υγεία, καθώς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Οι ειδικοί συστήνουν την καθημερινή κατανάλωση 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών.
Οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα καρύδια, τα κουκουνάρια και τα καρύδια τύπου pecan είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί και ωφέλιμοι για την υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών, δηλαδή 5 μερίδων εβδομαδιαία (1 μερίδα = 1 χούφτα) βοηθάει να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης, άρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Η ταξινόμησή τους, στην ομάδα των λειτουργικών τροφίμων (τρόφιμα τα οποία έχει αποδειχθεί ότι καταναλώνοντάς τα, προλαμβάνεται η εμφάνιση διαφόρων νόσων όπως ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα) αποδεικνύει την σημαντικότητά τους.
Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση άψητων και ανάλατων ξηρών καρπών, πρόσφατη μελέτη ωστόσο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι οι ψημένοι και ελαφρώς αλατισμένοι ξηροί καρποί δεν στερούνται θρεπτικής αξίας.
πηγή: mednutrition.gr